Uprawa cebuli z dymki

19 września, 2009

Uprawa cebuli z dymki pozwala na osiągnięcie wcześniejszego zbioru i dorodniejszych cebul, a ponadto odchwaszczenie roślin jest wtedy ułatwione, gdyż cebulę sadzimy już w zaawansowanym stadium wzrostu. Dymkę możemy kupić wiosną lub jesienią, jeśli jednak produkujemy ją sami, uprawa cebuli trwa dwa lata. W pierwszym roku siejemy nasiona w celu uzyskania dymki, tj. drobnej cebuli o średnicy 10 – 25 mm, w drugim zaś roku – wczesną wiosną – sadzimy dymkę na grządkę, zbierając już w końcu maja cebulę z zielonym szczypiorem bądź na przełomie lipca i sierpnia – cebulę w pełni wyrośniętą.

Warto dodać, że nazwa dymka pochodzi od stosowanego dawniej sposobu suszenia drobnych cebul, które po zbiorze wieszano w koszach w kominie, aby dobrze wyschły.

Nasiona cebuli na dymkę siejemy w końcu kwietnia lub w pierwszych dniach  maja w rzędach co 20 cm, ilość wysiewu wynosi 100 -120 g na 10 m2. Mniej więcej po trzech miesiącach od terminu siewu rośliny zaczynają żółknąć i zasychać. Trzeba je wtedy wyrwać i rozłożyć na ziemi lub w przewiewnym miejscu do przeschnięcia, a następnie obciąć szczypior i dosuszyć cebule. Po 2 – 3 tygodniach suszenia cebulki oczyszczamy i sortujemy według wielkości na trzy grupy: dymkę o średnicy 10 -15 mm, 15 – 20 mm i 20 – 25 mm. Najcenniejsze są cebule średniej wielkości, a więc nieco większe od orzecha laskowego. Dymkę średnią i większą trzeba podczas zimy poddać działaniu wyższej temperatury (25 – 30 C), aby zapobiec wybijaniu wiosną pędów kwiatostanowych.

Cebulę można przesuszyć kładąc na warstwie gazet rozłożonych na kaloryferze, okres przesuszania dymki średniej trwa 2 miesiące, dymki większej 3 miesiące.

Cebulę po zimowym przechowaniu sadzimy wczesną wiosną, zachowując odstępy w rzędzie co 7 – 10 cm, a między rzędami 25 cm. Dymkę należy sadzić płytko, aby jej wierzchołek był tylko lekko przykryty.

Dodaj komentarz